laupäev, 22. veebruar 2014

Milliseid karusnahku kanti Tallinnas 500 aastat tagasi?



Pole saladus, et minu üheks hobiks ja kireks on keskaaja rõivastus ja vibulaskmine. Olen erinevaid keskaegseid kostüüme õmmelnud päris palju ja neis ka ise vanalinnas 6 aastat igal suvel vibuinstruktorina töödanud, kuid ikka vaimustavad nad mind uuesti ja uuesti!



Kuigi olen läbinud nii giidi kui keskaegsete rõivaste valmistamise kursused, jagub üllatusi ikka ja jälle. Näiteks kuulsin hiljuti ühelt ajaloolaselt, et esimene keskaegses Tallinnas aadlikest-kaupmeestest sakslaste, taanlaste, rootslaste ja venelaste kõrval end sisse seadnud eestlasest oli minu ametikaaslane - köösner. Kas pole lahe!

Teades, kuivõrd olulisel kohal olid riietuses keskajal karusnahk, on mind alati üllatanud, miks ennast hilise keskaja rikka kaupmehe stiilis toidukohaks nimetav Olde Hansa restoran pole oma riietusse karusnahka sobitanud. 

Aga mida siis 500 aasta eest kanti? otsisin välja ühe sellise ajaloolaste kirjelduse 15-16 sajandi Tallinna kohta: 


Laialt kasutati Liivimaal rõivaste valmistamisel karusnahka, mis oli samuti üks han-
sakaubanduse tähtsamaid objekte ja mida liikus Liivimaa turul suures valikus

 Levinud olid nii haruldased ja kallid kui ka odavad karusnahad: “Kõrgema seisuse rahval oli seljas ilvese-, leopardi- ja nugisenahkadega, lihtsatel aga hundi-, kärbi- ja rebasenahaga vooderdatud kuued.”

Balthasar Russowi sõnu kinnitavad arhiiviallikad, lisades omakorda loetelusse orava-, metskitse-, saarma-, naaritsa-, soobli-, nirginaha jms. Tuleb arvata, et kasutati isegi kassinahka, näiteks kuulus ühele Tallinna kodanikule musta kassi nahaga vooderdatud (mith swartten katten fellen gefodert) mustast karteke’st krae (koller).

Tallinna köösnerite 1453.aasta skraa järgi otsustades oli oravanahk üks tavalisemaid, kuivõrd meistritööks nõuti kasukavoodrit oravanaha kõhu- ja selja-poolest ning hallipunakirjust oravanahast.

Samas oli orava talvine hall nahk (grauwerck) jälle kallihinnaline haruldus. Kõige odavam, kättesaadavam ja levinum oli koduloomade, eelkõige lamba- ja tallenahk. Isegi Tallinna köösnerite meistritööks oli muu hulgas lambanahkse naistekasuka valmistami-

ne.

Kas meeldivad sellised rõivad!?

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar