pühapäev, 20. oktoober 2013

Hallid moehiired, värisege! 2013 sügistalve põhitrend on karusnahk!

Kuigi lumi on veel Eestist umbes 200 km kaugusel, olles hetkel oma vaibaga katnud Soomes maa Mikkelist põhjapool, on paljud Eesti naised juba avastamas, et „tahaks omale midagi sooja ja karusnahkset“.  Kusjuures mitte ainult eesti naised, sest viimasel reedel astus Tallinna Karusnaha Meistrite ateljeest läbi ka soomlanna, kes lausa kiljus vaimustusest, kui kuulis, tal on võimalik omale soetada mantel metslooma karusnahast, et „sõbrannad teda farmiloomade kandmise pärast Soomes risti ei lööks! (talle meeldis kõige rohkem roheliseks värvitud kährik,mida eestis kutsutakse hellitavalt ka pesukaruks ja Soomes supikoiraks!)

Ka meie pere vanim laps tuli üle mitme kuu koju käima Soomest, kus ta Vuokatis gümnaasiumis õpib koos mitmete välismaalastega. Üks neist olla klassi parim matemaatik, hiinlane, kelle lemmiktoiduks on arvake ära mis? Kassid! Matthias rääkis, et too noormees, kes muidu kõige kombelisem ja viisakam õppur, on rääkinud erinevatest kiiretest kassiretseptidest. Kui ma seda kuulsin, läks pikakas ajaks söögisu ära, sest ka meil on kodus mitu armsat kiisut....

Samasugust vastikust võivad omal moel tunda ka need ca 37% läänemaailma inimesi, kes taunivad karusnaha kandmist. Kuid minu õnneks on nad vähemuses – viimastel aastatel on karusnaha kasutamine moetööstuses kasvanud vägagi mastaapseks. Rahvusvahelisest tipp-moedisaineritest tervelt 70% näitas oma 2013 sügistalve moeloomes vähemasti ühte karusnahkset eset, paljudel, nagu Marc Jacobs, oli neid välja pakkuda suisa kümmekond. Nahk ja karusnahk on 2013 -2014 moemaaillma vaieldamatud taasüllatajad!

Mitmed uuringud, mida olen lugenud, kinnitavad, et karusnaha tolereerijate hulk on viimasel aastal läänes kasvanud  4-5% võrra. Olulisem on aga ehk see, et läänemaailmas on neid, kes karusnahku kanda julgevad üle 50%, vastaseid 30-40% vahel.  Venemaal seevastu, siit mõnisada km itta, pole karusnahk kunagi oma populaarsuselt alla 90% langenudki!

Mis siis on karusnaha moetrendid sel hooajal? Kui võtta kirjud arengud ja sajad põnevad kollektsioonid kokku kolme märksõnaga, siis oleks need minu hinnangul värvikirev eri nahkade kombineerimine, kraede ja poolvestide revolutsioon ja pikavarukalised kindad.

Esmalt kirjutaks värvidest. Moes on erinevate karusnahkade kombineerimine triibulisteks ja laigulisteks kasukateks, poolmantliteks ja vestideks. Kuigi ei saa väita, et ühevärviline alati elegantne naarits poleks moes, on rõhk pigem värvilisusel ja julgel eneseväljendusel. Sellesama trendi juurde kuulub arusaam, et niisama nahkasid kokku õmmelda enam ei sobi: moes on erinevad mustrid, mis saavutatakse karusnaha erinevateks kujunditeks lõikamise ja nahatükkidega kokkuõmblemise teel. Kuubikud, pikiribad, kuusepuud, jms on pigem kohustuslik viis karusnaha kandmiseks.
Mõned huvitavad näited on siin:














Nagu juba öeldud, on teine huvitav trend erinevate lõigetega kraed, pleedid ja minivestid.  Tundub, et neid sobib aktsendina kanda pea iga kleidiga ja igal üritusel. Oluline on tähele panna, et sedasorti julged kraed, mida kohe ka piltidel näitan, soojendavad üsna keha vastu hoides ennekõike selga, erinedes klassikalistest rinda soojendanud kraedest.

Vaadake ise ja mõelge, kas midagi sellist ka ise kanda julgeksite!?















Kolmas minu meelest põnev trend puudutab kindaid. Kui kootud sõrmikud, mida kaunistab mõne sentimeetrine karusanaha vöö, on juba mitu aastat müügis, siis kuni küünarnukkideni ulatuvad kindad tõi uues võtmes välja Ameerika noorema põlvkonna disainer Alexander Wang (30). Ja need mõjuvad suurepäraselt just käisteta kleidi kõrvale. Loodan, et midagi sarnast näeb ka juba sel aastal meie presindendi vastuvõtul.
Mõned isutekitavad näited on siin:








Lõpetuseks ka minu isiklikest lemmikutest. Kui päris aus olla siis liigse eputamise asemel sümpatiseerib mind rohkem ajatu elegants, mida õnneks ka paljus tipp-disainerid endiselt edasi arendavad! Minu lemmikuid näeb siin:







Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar