kolmapäev, 16. oktoober 2013

Kas karusnahka kanda on eetiline?

Täna otsustasin lastega koju jääda, köhivad mis hirmus ja on tatised.  Õnneks on mul nüüd abiks tubli Irina, üle 25 aastase staaziga köösner, kes hoiab tööl asjad käimas! Üks päev kodus tähendab, et saan oma uue hobiga, blogindusega, kohe ka jätkata))


Seekord siis karusnaha eetikast. Ei saa salata, et erinevatel eluetappidel on see olnud ka minu jaoks üks suuri küsimusi. Ühest küljest olen ju suur loomaarmastaja, teisest küljest aga köösner. Ja karusnahad võivad olla kas ehted või laibad - sõltub vaatajast.

Kui esmakordselt nägin julmi videoid sellest, kuidas farmides loomi hoitakse, tapetakse ja  nülitakse, sain shoki ja teatasin mehele, et, ei, mina enam kunagi farmiloomade nahku ei kasuta!

Hiljem olen seda teemat teadlikumalt uurinud ja saanud aru, et karusloomakasvatuses ja nende nahkade kasutamisest pole ju iseenesest midagi ebaeetilist ega halba, küll aga võiks teatud protsesse (ennekõike tapmine) läbi viia nn humaansemalt. Ja sain aru, et padurohelised otsivad välja kõige koledamad näited ja püüavad nende abil kogu valdkonda maha teha.

Kui otsida paralleele, siis saame aru, et tegu pole mitte karusnahamaailma eripäraga, vaid üldise tarbimismentaliteediga meie maailmas. Ja see eetilisuse küsimus peaks siis laienema kõigele loomsele, mida suust sisse pistame.

Selles mõttes olen 100% nõus Karl Lagerfeldiga, kes kunagi tabavalt ütles, et lihasööjate maailmas, kus kantakse nahka jalatsite, riiete ja kandekottide näol, on kohatu pidada diskussiooni karusnaha eetilisusest.

In a meat-eating world, wearing leather for shoes and clothes and even handbags, the discussion of fur is childish.

Topics


Read more at http://www.brainyquote.com/quotes/quotes/k/karllagerf472547.html#2qv4jeAuecHQBJGG.99
In a meat-eating world, wearing leather for shoes and clothes and even handbags, the discussion of fur is childish.

Topics


Read more at http://www.brainyquote.com/quotes/quotes/k/karllagerf472547.html#2qv4jeAuecHQBJGG.99
Saame ju küsida, miks kasvatatakse Talleggi kanalas sadu tuhandeid kanu ja hukatakse igal aastal sama paljusid süütuid linde, kes kogu oma elu pole näinud päevavalgustki, vaid on pidanud seda veetma kitsukeses puuris, kus ei saa õieti ringigi pöörata. Ikka selleks, et meil oleks laual "tervislik kanaliha", mis aitab meil saleneda! Tegelikult on aga lood kanalihaga hoopiski hullemad, sest väiteavalt topitakse nad kiirema kasvu nimel täis hormoone, mis võivad ka olla suisa kahjulikud inimesele. Nii väidavad arstid, soovitades süüa vaid isekasvataud kanade liha ja mune.

Minagi eelistan oma karusnahkade seas metsast püütud loomade oma, sest kuigi ei metsakährik ega -naarits pole nii ühtlase ja kena karavaga kui farmi loomad, on nad vähemasti saanud elada väärtuslikku ja põnevat elu! Kuid kui klient soovib farmiloomi, siis mõistagi hangin ka need. Ma mõtlen nii, et farmiloomadel pole tõenäoliselt midagi selle vastu, et nende nahk hiljem kellegi seljas uue elu leiab ja kedagi kaunistab. Seda enam, et kui naarits peab looduses vastu umbes 3-5 aastat ja farmis kuni 10 aastat, siis oma teises elus kasukana võib elueaks kujuneda veel 10 lisa-aastat!

Aga ma väga loodan, et üha rohkem tekib neid farme, mis nn mahepidamisega hõberebaseid, naaritsaid, jt imeilusaid loomakesi rõõmustaks. Üks salamõte on mul ka endal, et selline loomasõbralik karusnahafarm Eestisse tekitada, kust saaksin siis oma klientidele kõik vajaliku. Elame-näeme!

Lisan mõned pildid rikaste naiste lemmikkarusnaha,valge naaritsa, elutsüklist kuni kasukani välja!



Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar