reede, 1. november 2013

Mida teha vana kasukaga? Viis uhket patja!


Te ei kujuta ette, millise pöörase klikkimise minu blogis põhjustas mõne päeva eest avaldatud konkurss Edgar Savisaarele mütsimudeli valimiseks: kolme päevaga ligi 4000 vaatamist!!! Tänan kõiki, kes vaevaks võtsid sisse vaadata! Peagi saavad võidumudelid selgeks ja siis asun tööle, et enne suuri külmi midagi lahedat ja väärikat meie linnapeale valmis meisterdada. Parim ettepanek (mis tuli ajalehe Kesknädal kommentaaridest) kõlas vähemasti asjatundlikult: „Müts peaks olema ka igapäevaselt praktiline. Ilma irooniata ütleks,et voodri all peaks olema kaitsekiht, mis peletaks Toompealt tuleva kahjuliku kiirguse!“. Just nii saabki olema, härra kommentaator!

Seekord tahtsin kirjutada aga karusnaha taaskasutusest, mis läänes väga popp, Eestis aga veel üldse mitte)))
Niisis: kahjuks või õnneks, kuid köösneri töö ei seisne vaid uute efektsete karusnahast toodete loomises. Umbes pool minu tööst on seotud aastate eest hangitud kasukate kaasajastamisega. Probleem, mida kunagiste moodsate, kuid tänaseks närtsinud kasukate omanikud alati ei mõista, on see, et 10-15 aastat vana kasukat ümber õmmelda on väga riskantne. Üldjuhul aastaid liigsoojas (üle +6 kraadi) ja kuivas korterikapis hoitud karusnahast on saanud käes pudenev paberisarnane moodustis, mida on parem mitte mudida.  

Eelmisel nädalal toodi mulle remontida üks vana ja väärikas hundinahast kasukas. Tõeliselt kvaliteetne töö, suurepärased nahad. Proual oli kasukaid mitu ja sedagi iludust oli ta aastate jooksul kandnud vaid mõne üksiku korra – kui ikka väga külm oli!! Arvestades hundinahkade haruldust (Eesti jahimeeste seltsis on piisavalt neid mehi, kes pole aastakümneid metsas käies selle aja jooksul kordagi hunti näinud!!!) ja kõrget hinda, samuti tipptasemel töötlust, võiks selline kasukas uuena maksta vähemalt 3000 eurot. Kasutatuna müüakse  kasutatud analooge Ebays 100-200 euroga. Tuleb nukralt möönda, et erinevalt paljukõneldud legendisest, pole karusnahk siiski igavene. Isegi hundi oma mitte. Soodsad küülikukasukad võivad juba paari aastaga kaotada 90% oma väärtusest ja ilust. Just seepärast olin tööd vastu võttes väga mures, milline on selle naha olukord, kas teda kannatab ümber töödelda. Voodri eemaldamine andis õnneks lootust – sellest kasukast saab veel asja!

No see oli ikka hulga ilusam kasukas kui see hundinahkne siin pildil: 



Kuid kui olla päris aus, siis mina vanast kasukast uut jopet või vesti ei teeks! Kuigi see on võimalik ja sageli ka oma vanasse sõpra armunud kliendi soov, soovitaksin pigem aegunud karvasest sõbrast vormida stiilseid patju. mis kaunistavad igat kodu! Ühest korralikust kasukast saab viis patja kindlasti! Eriti lahedad on mitmete värvikombinatsioonide ja mustritega padjad, mis annavad toale uue hõngu. 

Näiteks midagi sellist:







või siis sellist:





Head inimesed: kui teil on kodus vana kasukas, mida te enam ei kanna, siis ärge arvake, et need tuleb ära visata või veel aastateks „paberduma“ jätta! Ei, tooge nad parem minu juurde ja te saate vastu imekenad sisustuskatted oma tugitoolidele, patjadele, vooditele, jne.  

Siinkohal lisan isutekitamiseks mõned pildid karusnahksetest patjadest ja katetest. 
Kui keegi tahab endale vanst kasukast patju teha, siis ühe padja loomise hinnaks on 20-100 eur, sõltuvalt, mis tehnikaga ja kui väikestest mustritükkidest selle kokku meisterdame!





















Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar